Foto: Miki Anagrius

Foto: Miki Anagrius 

Barn och unga i fokus

Att säkra barn och ungas tillgång till kultur och möjlighet att få vara medskapande är ett centralt uppdrag för Musikverket. För att lyckas tar vi nu hjälp av dem de verkligen gäller och inrättar bland annat ett barn- och ungdomsråd.

FN:s barnkonvention slår fast att alla barn har rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet. Som myndighet har Musikverket dessutom ett särskilt uppdrag från regeringen att prioritera just barn och unga i sitt arbete.  Att säkra barns och ungas tillgång till ett varierat musikutbud, till kulturarvet och till ett musikliv där jämställdheten ökar är därför centrala mål för myndigheten.

En del av Musikverkets verksamhet riktar sig redan i dag specifikt till barn och unga, inte minst Musik- och teatermuseet erbjuder ett rikt program för de yngre besökarna. Men allt bra kan som bekant bli bättre. Och det är precis vad Musikverket nu ska bli med hjälp av en ny barn- och ungastrategi.

Intressantare för barn

Syftet är att bli mer inspirerande, tillgängliga och intressanta för de yngre, och hjälpa dem att ta vara på sina rättigheter inom kulturområdet. Barn- och ungdomsperspektivet ska integreras i hela Musikverkets verksamhet, till exempel vid inköp till Musik- och teaterbiblioteket, vid insamlandet av nytt material till de olika samlingarna och vid den egen utgivning av böcker och musik.

En del i arbetet blir att under året inrätta ett barn- och ungdomsråd. Rådet kommer att fylla en viktig funktion i utvecklingen av våra verksamheter och dess medlemmar kommer att få tycka till om allt ifrån funktioner på hemsidan till utställningar på museet.

Ny webbplats för barnkultur

Barn- och ungdomskultur är en politisk prioritering för samtliga verksamheter som sorterar under kulturdepartementet. I början av februari var det premiär för Kulturrådets nya webbplats Bolla. Hemsidan är en nationell mötesplats för vuxna som arbetar med barn- och ungdomskultur, allt ifrån pedagoger och tjänstemän till skådespelare och författare.

Genom goda exempel och aktuell forskning vill webbplatsen sprida kunskap och främja barn och ungas möjlighet till delaktighet och medskapande inom olika konstformer.

Läs mer på Bollas hemsida

Läs Musikverkets barn- och ungastrategi

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.