Efterfrågad folkmusik i ny utgåva från Caprice Records. Foto: Jonas André

Efterfrågad folkmusik i ny utgåva från Caprice Records. Foto: Jonas André 

Banbrytande folkmusik i nyutgåva

Hur låter svensk folkmusik på bouzouki respektive säckpipa? Oväntade instrument står i fokus när skivbolagen Caprice Records och Giga ger ut två efterfrågade album på nytt.

Ale Möller och Per Gudmundson är två av Sveriges främsta folkmusiker, kända bland annat från bandet Frifot som de bildade tillsammans med Lena Willemark i mitten av 1990-talet. Innan de slog sig samman i Frifot hade de gett ut varsitt soloalbum som på olika sätt utmanade folkmusiktraditionen i Sverige.

Svensk folkmusik på grekiska

Multiinstrumentalisten Ale Möller började sin musikkarriär inom jazzen där han främsta instrument var trumpet. Efter ett möte med den grekiska musikern Christos Mitrencis fick han upp ögonen för grekisk musik och framför allt för stränginstrumentet bouzouki. Detta resulterade i skivan Bouzoukispelman 1986. Albumet är Ale Möllers första soloalbum och innehåller svensk traditionell folkmusik överförd till det grekiska stränginstrumentet.

Bortglömd svensk säckpipa

Få förknippar säckpipa med svensk folkmusik, men faktum är att instrumentet spelade en viktig roll i det folkliga musiklivet ända in på 1800-talet. Denna okända tradition tar Per Gudmundson fasta på på albumet Säckpipa som spelades in 1982–1983. Det specifika instrumentet som spelas på skivan är baserat på två äldre säckpipor från västra delen av Dalarna som togs fram i samarbete mellan Gudmundson, instrumentbyggaren Leif Eriksson och Dalarnas museum.

Åter i handeln

Ale Möllers Bouzoukispelman och Per Gudmundsons Säckpipa gavs ursprungligen ut på lp av folkmusikbolaget Giga. Bägge betraktas i dag som banbrytande inom genren, de har sedan länge varit slut i handeln och tillhör Gigas mest efterfrågade titlar. I ett unikt samarbete mellan Giga och skivbolaget Caprice Records ges nu albumen ut på nytt, för första gången på cd och i digitalt format för strömning. Gudmundsons Säckpipa har dessutom försetts med två hittills outgivna bonusspår.

Mer om albumen

Ale Möller – Bouzoukispelman
Per Gudmundson – Säckpipa

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.